[RECENZIJA I PRVI POGLED] Windows 10 Technical Preview

Nein, nein, nein… Ne može se ova nova verzija Windowsa zvati Windows 10. Prema nekoj logici treba se zvati Windows 9 a ne 10… Ali ne… MS i njihova One politika koja ovaj put nije uspjela jer je Bill Gates izbacio Windows 1. A zašto onda ne bi dodali nulu pa da bude desetka? E pa zato jer je sistem čak i u ovoj Technical Preview fazi za desetku

Dobro sad bez zahebancije, sistem je zbilja za desetku. Imaju neki manji problemi no to je vezano uz moj audio čipset, hebiga.

Hardware na kojem je testiran sistem je

CPU: Intel Core i3-2100
MBO: AsRock H61M-VS
GPU: Palit Nvidia GeForce GT440 1GB GDDR3
Hard Disk: 500GB Seagate Barracuda sa 4 particije (3 vidljive + sistemska od Windowsa 8.1)
RAM: 8GB (2*4GB na 1333MHz)
Ostalo: Logitech K120 keyboard, Trust GXT25 miš, no-name “HD” webcam, CoolerMaster kučište sa ugrađenim napajenjem od 450W , DVD-RW DL optički pogon nepoznatog proizvođača, Shunli SL-550 haedset

Sami Windowsi su instalirani na posebnu particiju od 45GB. Mislim, to je čist dosta za testiranje rada nekih osnovnih aplikacija kao što su: Office, Camtasia, Sony Vegas, NetBeans, Chrome, Firefox i naravno standardno Java JVM i Flash Player za Firefox.

Nakon instalacije sistema koja je prošla elegantno (čak je bila brža koliko se čini od 8.1 kojeg sam morao reinstalirati prije 3 tjedna) i bezbolno. Dualboot je uspješno prepoznat.

Nakon dodadnog OOB popunjavanja formulara i logina sa LiveID-om, uočio sam prvu i najvažniju promjenu zbog koje su mnogi Windows 8 hateri preskočili 8.x seriju sistema: START meni je vraćen iz mrtvih! I to ne da treba neki dodani program, već je odmah spreman za rad. Inače sam start mi se sviđa jer će u Metro dijelu biti najčešće korišteni programi, a ostatak je za old skul ekipu.

Od ostalih novih mogućnosti navesti ću kopiju ideja iz raznih Linuxa (na skoro svim DE-ovima postoji) : Virtual Desktops i baratanje sa njime. Po meni je to korisna stvarka za one koji imaju samo 1 monitor i hrpetinu stvari pokrenutu. Isto tako, novi način slaganja prozora je dobar i sviđa mi se.

Isto tako jedan klon iz Linuxa je i Command Prompt te mogućnosti selektiranja, copy-paste pomoću shortcuta. No, najbolja kopija je prozirnost. Zbilja se Microsoft ugčedao na Linuxe.

Vezano uz drivere: Windowsi su preko Windows Updatea povukli drivere za grafiku, ali OPET nisu za zvučnu. **bena VIA i njezin support tim -.-” .

Ocjena: 8/10 (VIA driveri)

October 7, 2014

Share to
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email