Idzan Marko

Old Blog Archives

Besplatne verzije sustava

Ne nisu u pitanju Linuxi ako ste pomislili na to iz samog naslova… U pitanju su dva najnovija operativna sustava sa dvije zaraćene strane… I ne nije u pitanju Android protiv iOS-a, već su to druge dvije kompanije… I ako mislite da je sad već ustaljena svađa na relaciji Scoogledani Microsoft i smireni Google, ne nije imate još jednu šansu da spojite dvije kompanije iz ovog trokuta svađa i prepirki…

Nadam se da ste pogodili napokon… U pitanju je dugo očekivana recenzija između dvije velike nadogradnje operativnih sustava iz tabora Microsofta i Applea. te nadogradnje su toliko velike da su postale zasebni operativni sustavi. Kod Applea to mi nije čudno, no kad Microsofta me to iznenadilo. Mogli su to sve izbaciti kao jedan Service Pack za Windowse 8, ali ne moraju oni izmisliti nešto novo.

I prije nego što krenem sa recenzijom ta dva nova ovogodišnja operativna sustava navest ću svoj hardware, koji je već naveden u objavi Hackintosh – pokušaj broj 3.

CPU: Intel Core i3-2100 @ 3.2 GHz
Matična ploča: AsRock H61M-VS sa posljednjim BIOS-om na sebi
Grafička kartica: Palit GeForce 440 GT sa 1GB DDR3 memorije
RAM: 4 GB (1*4GB)
Čvrsti disk: 500 GB Seagate Barracuda
Ostali hardware: CoolerMaster kučište sa ugrađenim napajenjem od 450W , DVD-RW DL optički pogon nepoznatog proizvođača , Logitech KM120 set tipkovnice i miša, Minton MWC 7105 web kamera

Kao što vidite računalo je sposobno i za novije igre primjerice Battlefield 4 i Call of Duty Ghosts na niskim postavkama, ali to je ipak sve za jednu posebnu priču.

Kako sam složio disk sam objasnio u prethodnoj objavi o Hackintoshu na kojem radim sad već dobra 3 tjedna. Svaki operativac ima svoje prednosti ali i svoje mane, te ću ih razvrstati na 4 osnovne kategorije:

 1. brzina paljenja operativnog sustava te njegovo općenito ponašanje
 2. gaming (ah znam i za OS X imam igara na svojem Steam računu)
 3. osnovne aplikacije za rad na sustavu
 4. nove mogućnosti sustava

1) Brzina paljenja operativnih sustava te njihovo općenito ponašanje

Dobro je poznato da imam Chameleon bootloader tako da su sva mjerenja vršena od pokretanja boota iz bootloadera pa do završetka paljenja sa osnovnim aplikacijama koje se pale pri računalu. Neke od tih aplikacija za oba sustava su: Dropbox, SkyDrive, Google Drive, Comodo Antivirus (Internet Security Premium na Windowsima), Steam i driveri za sve moguće dodatke (zvuk, driveri za očitavanje HFS+ particije na Windowsima i NTFS particije na OS X-u). Kao dodatnu zadršku na sve sam stavio utipkavanje lozinke za rad na računalu.

Prema nekim prosječnim vremenima paljenja sustava OS X je u laganoj prednosti. Naime prosječno vrijeme paljenja OS X-a iznosi 10-ak sekundi do login ekrana, pa onda još 30-ak sekundi dok se sve ostale aplikacije ne podignu do samog kraja.

Kod Windowsa je slična situacija kad je u pitanju dolazak do login ekrana. Ipak sad ću biti realan i reći da su Windowsi u ovom pogledu brži. Naime prosječno vrijeme za dolazak do ovog ekrana iznosi 3 do 5 sekundi, ovisno od dana do dana tj kako se računalu digne sistem (mislio sam na kad mu se digne muški spolni organ ali ajde da budem malo ustaljeniji sa nekim pametnim izjavama). U drugom dijelu paljenja Windowsi su sporiji za kojih 10-ak sekundi nego OS X. To pridodajem sporijem paljenju zvučnog drivera te aplikacije Origin.

Obadva sustava su relativno stabilna (postoje sitne mane no to je mizerno) i većina normalnih aplikacija koje koristim rade bez problema (iznimka je Chrome za OS X, no to su ipak priče za neke druge stvari… Ionako je glavni preglednik weba na OS X-u Safari).

2) Gaming (igre sa Steama)

E sad dolazimo na bolnu točku svih korisnika OS X-a i Linuxa. Naime nema baš nekih naslova (tipa Euro Truck Simulator 2) koje igram na redovno. Ali ove igre koje sam probao na OS X-u (Half-Life 2, DLC Quest i The Showdown Effect) su imale prosječan framerate te nije bilo značanjnijih trzanja u igrama.

Na Windowsima sve radi glatko, postoji poneki FPS drop ali ništa posebno. Kao što sam negdje u nekoj od prijašnjih recenzija objavio igre se brže vrte nego na prethodnim iteracijama sustava Windows.

3) Osnovne aplikacije za rad na sustavu

Reći ću samo par stvari i to u kratkim crtama:

  • sve što treba postoji i kao besplatna (“besplatna” za određene stvari) alternativa na suprotnom sustavu (primjer: Sony Vegas Pro sa Windowsa ima ekvivalent u Final Cut Pro X-u).
  • Chrome na OS X-u ima nekih problema sa zbilja sporim učitavanjem stranica ili ne učitavanjem istih. Na Windowsima istih problema nema, tako da sumnjam da je Chrome imao svoje “dane u mjesecu”. Ostali browseri rade normalno i nema većih problema.
  • Office se lagano učitava i bez potrebe za instalacijom paketa od skoro gigabajt i pol, jer običan Preview radi čuda. Ovo govorim za OS X, dok je Windowsima poznato da treba nekakav Office paket, makar i LibreOffice.
  • Multimedija nema kraja jer VLC radi na oba sustava.
  • Finder vs Windows Explorer bi se dalo mnogo toga opisati, no prednost je po mojem mišljenju na Finderu. No, ipak je draži Explorer ma kako god to zvučalo čudno.

 

4) Nove mogućnosti sustava

Iskreno da vam kažem neke stvari. Na OS X-u je meni barem novost integracija Facebooka svugdje. Prije je bio sam Twitter, ali sad postoji i Facebook integracija što je veoma dobro. Novi Mail i Calendar su dobri te se odlično sinkroniziraju sa Exchange serverom (TVZ za mail infrastrukturu koristi Exchange tako je to dobro) i sa GMailom.

Kod Windowsa najvažnija nova stvar je automatsko paljenje na Desktop bez drugih aplikacija. Sve ostalo je meni manje važno, bitno je da ta opcija postoji.

ZAKLJUČAK: Oba sustava su dobra, svaki na svoj način. Radije ću biti na Windowsima osim kad zbilja ne trebam neke OS X stvari kao što je Final Cut Pro, Logic Pro i naravno kad hoću testirati nešto na Safariu.

Ocjena OS X Mavericksa: 8/10 (sitne mane kvare dojam)

Ocjena Windowsa 8.1: 7.5/10 (sporiji boot kvari doživljaj, dok i on ima sitne mane).

Sve u svemu ovo je kratka 1vs1 recenzija oba sustava. Vaša iskustva možete napisati u komentare, te ću neke vjerojatno nekad i spomenuti.

Share to
About this post
Posted on: December 3, 2013
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022