Idzan Marko

Old Blog Archives

Blog i blogerski alati – usporedba Bloggera, WordPress.com-a i self-hosted WordPress instalacije

Dragi moji čitatelji, znam da vam je teško čitati ove objave ali… Vidim da se mnogi interesirate za moje objave, u čemu pišem te zbog čega sam odabrao to što trenutno koristim.

S obzirom da put do ovoga nije bio toliko lagan kao što vam se čini, napravit ću usporedbu 3 alatke tj. 3 poznata servisa (OK, 2 servisa… WordPress ima u više inačica pa sam zato stavio *.com i vlastitio hostan WordPress) sa kojima sam se služio da bih radio i pisao svoje blogerske objave od davne 2010-te godine (tj. 2009-te ali su te objave završile negdje u vjetru te prašini Internetskih duljina).

1) Blogger / Blogspot

Znam, znam… Dobra je ovo alatka za početak blogganja. Ali, što ako je početak u tome bio davne 2009-te godine. Što ako je tad WordPress bio velika nepoznanica meni kao malom web dizajneru koji ima statički web, te isprobava sve i svašta da ubaci blog u vlastiti web?

Prve objave od tada su otišle u vjetar (da, obrisao sam povezani blog nakon svega 3-4 mjeseca uporabe sa 20-ak objava, ali nije mi žao zbog toga jer su to bili vicevi i to velikom većinom su bili copy-paste sa Facebooka). Tada sam Blog umetnuo u web preko RSS readera za HTML/XHTML. Namučio sam se za neke stvari no to je najmanji problem.

Ponovni povratak na Blogger je tokom 2011-te (točnije to je bilo negdje početkom listopada), te sam ga od onda koristio dobrih 8-9 mjeseci dok sam koristio besplatne hostinge (crappy hostinge koje ne želim imenovati) te sam imao nekoliko static web pokušaja u HTML-u 5. Tokom 2012-te godine prestajem sa uporabom Bloggera za vlastiti blog te onda krećem sa 2 mala bloging projekta koji se odazivaju na imena – Cyanogenmod 9 Croatia (početka rada na blogu – svibanj 2012-te godine, završetak rada na blogu – siječanj 2013-te godine, broj objava na blogu: 52 ) te Jelly Bean Croatia (početak rada na projektu – prosinac 2012-te godine, očekivani završetak rada na blogu – prosinac 2013-te godine, broj objava na blogu : 83 te će ih biti još barem 5-6 do očekivanog kraja rada projekta).
Od posljednje uporabe Bloggera za neku veću zgodu (koja je bila privremeni smještaj svih dosadašnjih objava iz WP-a te Bloggera dok sam vršio testiranje beta verzije WP-a) su prošla 2 mjeseca.

Brzina webova baziranih na Bloggeru je solidna (nije najbrža ali može poslužiti za početnike i jednostane blogere).

Prednosti: jednostavnost uporabe (sučelje), povezanost sa Googleom te Google Plusom (sad je još i veća nego prije), jednostavna konfiguracija bloga te njegovog dizajna uz intuitivno sučelje

Mane: malen izbor tema, za dodatne teme se treba poznavati HTML te znati “hakirati” Blogger da prihvati nove teme, isto kao i za teme za određene widgete i module trebate “hakirati” sam način rada Bloggera

Ocjena: 7/10

2) WordPress.com

WordPress.com sam koristio veoma kratko. Razlog za to su razna ograničenja koja postoje u free verziji a to se posebno vidi kod odabira novih tema te kod količine sadržaja kojeg možete ubaciti u sam blog.

Istina je da je ta uporaba bila još davne 2010-te godine kad sam trebao nešto besplatno za bloganje.

Danas se WordPress.com koristi za Jetpack for WordPress plugin (modul po Hrvatski) te njegov dio vezan uz prikupljanje statističkih informacija (posebno broj posjeta te koje se objave najviše čitaju).

Prednosti: povezanost sa Jetpack for WordPress pluginom, sort-of jednostavnost za početnike

Mane: cijene za poboljšanja free verzije

Ocjena: 4/10

3) Vlastito hostan WordPress

E da… Početak rada sa ovime je bio još 2010-te godine kad sam uz pomoć jednog tutoriala ugradio WordPress u tada statički web. Blog je bio copy-paste onoga sa Bloggera te još nekih drugih blogova uz učenje što je to pingback i tako to.

Nakon toga je bila faza bez WP-a (doba Bloggera za vlastiti blog) ali sam se brzo tome vratio. Naravno to je bilo vezano uz pokretanje vlastitog bloga na raznih hostinzima te naravno za projekt Petruševec News (nadam se brzom povratku k tome projektu uz značajne promjene).

Od tada, pa do današnjeg dana koristim WordPress uz možda dvije/tri kratke promjene na neki drugi CMS radi testiranja njihovih mogućnosti.

Inače, zbog čega preferiram self-hosted WP nego WP.com? Pa, evo vam nekoliko razloga.

  1. mogu ga postaviti na bilo kojem hostingu koji ima minimalne zahtjeve za WordPress instalaciju.
  2. mogućnost testiranja custom tema (te khm verzije tema ako je potrebno)
  3. ogromne mogućnosti proširivanja (opet sam isprobavao khm verzije nekih pluginova, no hvala Bogu postoje free alternative koje su čak i mnogo bolje nego neke plaćene verzije)
  4. sam održavam instalaciju od gluposti te sam brinem o količini sadržaja koje objavljujem (posebno moram brinuti o hostingu jer je malen ali je zato pouzdan)
  5. odlična višekorisnička (multiuser) podrška (testirano na Petruševec News portalu te sad i na E-Portal Hrvatska stranici)
  6. WordPress Multisite -> jedna instalacija WordPressa za više korisinka koji su na vlastitoj subdomeni sa vlastitim dizajnom te vlastitim odabirom modula/pluginova (najbolji primjer za to je Večenjakova Blogosfera koju održavaju Blagonić Brothers – pouzdani WP majstori)

Prednosti: ima ih previše (samo prilagođavanje vlastitim potrebama je ogroman plus), WPMS (Multisite instlacija)

Mane: zeznuto za totalne početnike i ljude kojima je potrebno što jednostavniji blog sustav (može se zaobići sa igranjem u postavkama te sa dodatnim modulima)

Ocjena: 9/10

 

Nadam se da sam vam sa ovom objavom malo objasnio zbog čega sam već dosta dugo na WordPressu te ga ne planiram mijenjati nizašto drugo (osim možda za neki dobar WP klon, ako ikad bude postojao)

Ažurirano dana: 11.08.2019. – uklonjeni nepostojeći linkovi, sitne korekcije u tekstu

Share to
About this post
Posted on: September 23, 2013
Last edited on: February 1, 2022