Idzan Marko

Old Blog Archives

Kako uspješno voditi web projekte i imati dobru posjećenost (ukratko o SEO)

Kao prvo ovdje se ograđujem od svih dodatnih pitanja kako što napraviti. Za više informacija koristite Google i stručnjake za SEO (sami ih nađite).I što je bitno za dobro vođenje web projekata i dobru posjećenost:

1) Dobra domena

U dobru domenu spada lako pamtljiva i jednostavna domena koja nema 500 imena u sebi (primjer loše domene je freewebvpsdomainhosting (dot) com (karikiram)). Najbolje su domene kod kojih se iz njih samih može raspoznati čemu su namjenjene (primjer iz stvarnog života as-klan (dot) com ). Iz naziva domene se može zaključiti da se radi o nekom gaming klanu, dok se posjetom na web to i potvrđuje. Bitna stvar i TLD (Top-level domain). Naime ako koristite besplatne TLD-ove ili čak pod domene na besplatnim hosterima, možete imati loš utjecaj na nekog (zapravo bi pokazali vaš amaterizam i neprofesionalnost (što s ovom domenom ne mogu pokazati jer je ovo jedan od službenih Hrvatskih TLD-ova, ali mogu sa npr. petrusevec (dot) tk ali ne moram jer je stranica bez obzira na TLD dobro posjećena)).

2) Bazično web formatiranje i dizajn

Zašto je baš dizajn presudan. Presudan je jer mnoge stranice sliče ko jaje jajetu (ako ih idemo detaljno kontrolirati). Najbolji primjer za to su Blogger blogovi i/ili WordPress teme koje imaju istu bazu, ali im je vanjština drugačija. To vrlo često odbija ljude sa stranice iako ne mora (ovo je moje mišljenje i želim da se uvaži).
Bazično formatiranje uključuje:

Dobro određivanje headinga i dodatnih dijelova koda kao npr citati i podnaslovi.
Dobro optimizirane slike za tražilice

img src="neka-slika.png" alt="btk"  title="neka-slika"

je loš primjer i tako baš i ne bi trebalo pisati na stranici
već je preporučljiv jednostavan naziv slike, kratki alt i dobar
opis da bude na dobrom glasu

Ostala optimizacija uključuje određivanje keywordova i meta tagova. (googlajte za ovo)

3) Linkovi

Kod ovog uvijek ima problema. Razlog za to su loši i prečesto nerazumljivi linkovi (Joomla problem i WordPress dok se ne porihta). Primjer lošeg linka:

index.php?arg=Websrc=novocategory=kudkadsadtitle=nas-sajtalt=o-nama

Primjer dobrog linka:

o-nama.html (ili php)

Dakle bitno je pripaziti i na ovo (raste posjećenost za jednostavne nazive stranica).

4) Redovno održavanje stranice

Za kraj ostavljam najbitnije. Naime ukoliko želite dobar projekt sa preko 10k pregleda u kratkom roku, NE MOJTE štancati prevelik broj objava. Ljudi to neće stići pročitati. Zato radite baš suprotno, pišite dobre tekstove ali sa nekim redovnim razmakom od npr: tjedan dana ili svakih par dana (ili primjerice 2 max 3 posta dnevno). Nemojte ostaviti stranicu ne ažuriranu par godina (viđao sam stranice koje su ažurirane pradavno i sad su zastarjele).

5) Kvaliteta tekstova

O ovome mogu raspravljati i pričati dugo i naširoko, no neću jer ipak znam da je ovo subjektivno mišljenje. Svatko zna što je dobar tekst za njega, dok će netko drugi misliti da je tekst loš.

NAPOMENA: Tekst je pisan u kasne sate pa zanemarite tipfelere. Sve će biti jednom ispravljeno.

Share to
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
About this post
Posted on: November 14, 2012
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022