Idzan Marko

Old Blog Archives

Kako uspješno voditi web projekte i imati dobru posjećenost (ukratko o SEO)

Kao prvo ovdje se ograđujem od svih dodatnih pitanja kako što napraviti. Za više informacija koristite Google i stručnjake za SEO (sami ih nađite).I što je bitno za dobro vođenje web projekata i dobru posjećenost:

1) Dobra domena

U dobru domenu spada lako pamtljiva i jednostavna domena koja nema 500 imena u sebi (primjer loše domene je freewebvpsdomainhosting (dot) com (karikiram)). Najbolje su domene kod kojih se iz njih samih može raspoznati čemu su namjenjene (primjer iz stvarnog života as-klan (dot) com ). Iz naziva domene se može zaključiti da se radi o nekom gaming klanu, dok se posjetom na web to i potvrđuje. Bitna stvar i TLD (Top-level domain). Naime ako koristite besplatne TLD-ove ili čak pod domene na besplatnim hosterima, možete imati loš utjecaj na nekog (zapravo bi pokazali vaš amaterizam i neprofesionalnost (što s ovom domenom ne mogu pokazati jer je ovo jedan od službenih Hrvatskih TLD-ova, ali mogu sa npr. petrusevec (dot) tk ali ne moram jer je stranica bez obzira na TLD dobro posjećena)).

2) Bazično web formatiranje i dizajn

Zašto je baš dizajn presudan. Presudan je jer mnoge stranice sliče ko jaje jajetu (ako ih idemo detaljno kontrolirati). Najbolji primjer za to su Blogger blogovi i/ili WordPress teme koje imaju istu bazu, ali im je vanjština drugačija. To vrlo često odbija ljude sa stranice iako ne mora (ovo je moje mišljenje i želim da se uvaži).
Bazično formatiranje uključuje:

Dobro određivanje headinga i dodatnih dijelova koda kao npr citati i podnaslovi.
Dobro optimizirane slike za tražilice

img src="neka-slika.png" alt="btk"  title="neka-slika"

je loš primjer i tako baš i ne bi trebalo pisati na stranici
već je preporučljiv jednostavan naziv slike, kratki alt i dobar
opis da bude na dobrom glasu

Ostala optimizacija uključuje određivanje keywordova i meta tagova. (googlajte za ovo)

3) Linkovi

Kod ovog uvijek ima problema. Razlog za to su loši i prečesto nerazumljivi linkovi (Joomla problem i WordPress dok se ne porihta). Primjer lošeg linka:

index.php?arg=Websrc=novocategory=kudkadsadtitle=nas-sajtalt=o-nama

Primjer dobrog linka:

o-nama.html (ili php)

Dakle bitno je pripaziti i na ovo (raste posjećenost za jednostavne nazive stranica).

4) Redovno održavanje stranice

Za kraj ostavljam najbitnije. Naime ukoliko želite dobar projekt sa preko 10k pregleda u kratkom roku, NE MOJTE štancati prevelik broj objava. Ljudi to neće stići pročitati. Zato radite baš suprotno, pišite dobre tekstove ali sa nekim redovnim razmakom od npr: tjedan dana ili svakih par dana (ili primjerice 2 max 3 posta dnevno). Nemojte ostaviti stranicu ne ažuriranu par godina (viđao sam stranice koje su ažurirane pradavno i sad su zastarjele).

5) Kvaliteta tekstova

O ovome mogu raspravljati i pričati dugo i naširoko, no neću jer ipak znam da je ovo subjektivno mišljenje. Svatko zna što je dobar tekst za njega, dok će netko drugi misliti da je tekst loš.

NAPOMENA: Tekst je pisan u kasne sate pa zanemarite tipfelere. Sve će biti jednom ispravljeno.

Share to
About this post
Posted on: November 14, 2012
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022