Idzan Marko

Old Blog Archives

Od Froya pa do KitKata najljepše je Ginerbread/JellyBean doba

I da, došlo je vrijeme da se vratim na dobar stari mobilni uređaj kojeg imam sad već 3,5 godine. Nemojte se čuditi kad vam kažem da taj uređaj ima veoma dobar ARM v6 procesor koji je overclockabilan do začuđujućih 800MHz, da ima 512MB RAM-a, te da me iznenadio jer nikad nisam mislio da će imati bilo kakav Kit Kat baziran ROM, a kamoli da će uspjeti iskemijati Jelly Bean 4.1.2 na kojem sam ga bio ostavio i downgradeao na ICS prije davanja uređaja sisterki. Naravno radi se o LG-evom modelu Optimus i to ne onom prvom GT540, već je ovdje riječ o Optimusu One P500. Eh, što je sve taj uređaj preživio i danas radi veoma dobro (nije baš perfektno vide se znakovi dobre uporabe i ispadanja na razne podloge).

Cijelo putovanje u svijet Androida je počelo sa ovim uređajem. Da, ovo je moj prvi smartfon i prvi Android baziran uređaj. Došao je sa Froyom (Android 2.2), ali je na njemu bio zbilja kratko. A to kratko znači svega 2 sata, dok ga nisam updateao na Gingerbread (Android 2.3)  jer je u doba kupovine bio dostupan kao update. I da uređaj nije bio dugo nerutan. Ne, nakon isto par sati Guglanja došao sam do nekog simple načina roota kojeg je napisao jedan ‘rvat na xda-devsima.  I od tog dana kreću eksperimanti sa uređajem: od hrpetine custom ROM-ova pa do hrpetine backupova i overclockanja.

Tokom nekog vremena prošao je dosta 2.3.3 i 2.3.7 ROM-ova: što CM7/7.2 baziranih, što stock baziranih. Tokom tog vremena isprobavanja izašao je prvi ICS (Android 4.0) bazirani ROM: CM9 (Cyanogenmod 9). To je bio paf, za sve juzere ovog starijeg uređaja. Mislim, probavao sam ga kroz razne bete, RC-ove, final buildove i kroz testiranja sam doprinio da danas postoji dosta CM9 baziranih ROM-ova.

Slijedeći šok što sam ga doživio sa uređajem je prelazak na JellyBean 4.1. Da ljudi moji, ovaj mali uređaj je dobio CM10 i slične ROM-ove. I dok je on bio na JB 4.1, došlo je doba migracije na S6500D aka Mini 2. Ovaj uređaj je preuzela sestra sa ICS-om (točnije CM9 stable), te ga je imala na CM9 i kasnije Oxygen ROM-u sa ICS bazom sve do danas. Da, danas je sisterka dobila ZTE Blade G. Više o ovome uređaju ćete dobiti kroz par dana, dok se još malo poigram sa njime i vidim njegove mane (već vidim sigurno 2-3, a najveća mana je nedostatak custom ROM-ova :/ ).

I nakon skoro godine i pol na ICS-u only, mobitel je vraćen na nešto što mi se veoma sviđa – Gingerbread. I to ne stock ROM, ne nisam hebeno lud da stavljam pun kufer bloatwarea na mobilni. Došao je Oxygen ROM baziran na GB-u.

Tokom ovih dana ću probati i CM11 Unofficial točnije KitKat. I kad pričamo o KitKatu, mogu reći da sam se vratio na JB 4.2.2 na svojem Mini 2 jer mi Instagram app ne radi na CM11 :/ . Da budem točniji, neće poslati sliku na net, zbloka se mob do kraja. To to nije kraj priče, vratit ću se opet na KitKat ovih dana, fale mi neki fičrovi koji čine KitKat najboljim ROM-om za uređaje sa 512MB RAM (uz Gingerbread i ICS mislim, ali to je previše nisko za solidan ARM v7 baziran uređaj).

I evo zašto su JellyBean (4.1-4.3) i KitKat najbolji za ovakav tip uređaja.

Share to
About this post
Posted on: April 16, 2014
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022