Idzan Marko

Old Blog Archives

OK Google, gdje je moj KitKat ?!?

Ne, nisam pri naslovu mislio na slatkiš već na novi Android. Znam i ja sam se čudio kad sam vidio ime nove verzije Androida 4.4, ali što tu sad možemo. Takav je dogovor između Nestelea i Googlea.

No kad smo već kod novog Androida, bilo bi korisno reći neku pozitivnu i o njemu. OK, ne baš o cijelom sustavu već o nekim njegovim portovima koji su dostupni svima sa Androidom 4.1 Jelly Bean i novijima.

Prvo što su ljudi “portali/leakali” sa službenog ROM-a za Nexus 5 (još jedan LG-jev uređaj koji mi se sviđa ali neće doći u moje ruke makar na testiranje u nekom Vip/T-Mobile/Tele2 centru) bio je launcher (Pokretač po Hrvatski, laički vaša radna podloga na koju lijepite widgete (satovi, vremeneske prognoze), ikonice te naravno mjesto iz kojeg idete u glavni izbornik).

Prema izgledu sam launcher ne izgleda nešto extra, ali je zato pristojnih performansi na mojem malom Galaxy Miniju 2 sa custom ROM-om (ako se pitate koji je to custom ROM na njemu, reći ću vam samo CyanogenMod 10.1). Sama instalacija launchera je prošla bez problema. Trebalo je instalirati 3 aplikacije (nisu na Marketu/Play Storeu, moraju se instalirati preko SD kartice) te odabrati Launcher/Pokretač kao glavni 🙂 . Prosto jednostavno ko proljev.

Najbolja mogućnost (fičr) ovog launchera je ugrađena Google tražilica sa Google Now opcijom. Za dobivanje Google Now mogućnosti se možete poslužiti sa nekoliko uputa/načina no najlakši način za sve vas je slijedeći *.

1) Otvorite Postavke, zatim odite do izbornika Aplikacije
2) Super tamo ste... Sad ide zabavni dio :) Pronađite aplikaciju Google Pretraživanje
3) Uđite u meni sa tom aplikacijom te očistite Predmemoriju (opcija Očisti predmemoriju) i Podatke (Izbriši podatke)
4) Kad ste to napravili, izađite do glavnog izbornika Postavke, te skrolnite dolje do opcije Jezik i ulaz
5) Lijepo, ušli ste tamo... Još malo i pri kraju smo (barem se ja nadam tome, ne znam za vas). U opciji jezik odaberite English (US)
6) Jeste? Super sad mogu pričati ko englez i skužit će te me. Vratite se u glavni meni te ponovite korak 1 i 2, ali sad još nakon čišćenja memorije odaberite Force Close te potvrdite sa OK upozorenje od kojeg boli glava)
7) Naravno sada otvorite Google aplikaciju ili nešto što je još lakše otvorite postavke novog Google launchera (ako ste ga prije ovoga instalirali, onda su vam postavke pod dugim pristikom na glavni ekran pa skroz desna ikona) te uključite opciju Google Now
8) Za kraj vratite jezik na Hrvatski uz korištenje koraka 1) i 5)
9) Gotovo ! Imate Google Now na Hrvatskom i u Hrvatskoj :D

I da bi sada pristupili Google Now mogućnosti samo skrolnite do najlijevijeg ekrana i opa Google Now je tamo.

Iduća dobra mogućnost ovog novog Androida je i novi Hangouts sa ugrađenom mogućnosti da vam bude primarna SMS aplikacija te naravno mogućnost video chatanja sa korisnicima Google Hangoutsa (ex. Google Talk).

Uza sve te neke veće promjene se može svrstati i nova verzija Google Keyboarda koja je došla do verzije 2.0 i sada ima podršku za Emoji te je brža (govorim iz iskustva jer sam imao i v1 Keyboarda).

Ostale promjene su u aplikaciji Sat te Email, ali nažalost zbog nekih problema nisam ih mogao testirati (Force Close).

Naravno sve ove informacije možete pronaći (kao i ja mislim) na Android Police stranicama.

Ja imam CyanogenMod 10.1, tako da ako vam ostupaju neke stvari snaći ćete se, nije valjda toliko teško 😛

Share to
About this post
Posted on: November 5, 2013
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022