Idzan Marko

Old Blog Archives

Ponovni pogled na Samsung Galaxy Mini 2 S6500D

Da tako je… Ovo je nova varijanta već dobro poznate recenzije koju sam objavio prije malo više od godine i pol unazad.
Razlog tj. razlozi za novu recenziju su demanti nekih informacija koje su u doba one recenzije bile točne a sada više nisu.

I da započnem sa jednom dobrom informacijom koja se sigurno promijenila u zadnjih godinu dana (točnije bauk za time je krenuo negdje početkom srpnja 2013-te godine). Pitate se što je tada bilo? Odgovor je jednostavan: izašao je prvi custom ROM sa Androidom 4.1 i novijim i da mu opcije kamere rade kako treba 😀 . Do tada je sve bilo usmjereno u pogledu Samsung i službeni update. Naravno to je tada bilo doba kernela 2.x i (relativno) lakog ispravljanja grešaka.

U vrlo kratko vrijeme nakon toga izašli su ROM-ovi (tj. jedan od njih je Cyanogenmod) bazirani na Jelly Bean Androidima (4.1.2 i 4.2.2 najviše). Tokom listopada koliko se dobro sjećam izašao je prvi 3.x kernel za Jelly Bean ROM-ove. U prosincu dolazi jedan zanimljiv ROM… U to doba sam bio na Jelly Beanu 4.2.2 koji je bio baziran na Cyanogenmodu 10.1 😉 . Taj ROM se zove Cyanogenmod 11 koji je baziran na Androidu 4.4.2 KitKat-u.

Da dobro ste pročitali, ova mala krama od mobitela ima podršku za najnoviji Android OS. I to ima podršku i za neke od grafičkih efekata kao što su prozirnost ekrana na određenim launcherima i u određenim aplikacijama. Ova prozirnost se posebno uključuje putem uređivanja build.prop datoteke ali to je za naprednije korisnike.

Uza najnovije buildove Cyanogenmoda (od 10.x-11) i za OmniROM 4.4 baziran ROM se veže jedan bug: nema mogućnosti snimanja videa, dok fotografiranje radi.

Posljednjih dana se razvija i Ice Cream Sandwich ROM poznatiji pod imenom Cyanogenmod 9. Izgleda da na tome ROM-u sve radi bez problema. Svima kojima treba brzina i što sličniji ROM čistom Androidu preporučam ICS i CM9.

Za sve koji ne žele eksperimentirati kao i ja preporuka je službeni Gingerbread ROM koji mora biti rootan i overclockan. Za detaljne upute how-to pošaljite poruku preko FB stanice. Odgovaram što je brže i noob friendly.

I sada je red na jednoj lošijoj vijesti. Kao što sam bio napisao u originalu da će doći službeni update na Jelly Bean 4.1.2 na uređaj zeznuo sam se… Scumbag Samsung i ne obećane vijesti :/

Dakle moja trenutna konfiguracija mobitela izgleda ovako :

ROM: Cyanogenmod 11 by TheWhisp (privatna optimizacija sa ugrađenim Gappsima – ne smijem dijeliti )
Kernel: 3.4.79 iz samog ROM-a
Overclock: da, default CM11 postavke
Recovery: ClockWork Mod 6.0.4.5 by TheWhisp
Ostalo: pun kufer tweakova i prilagođavanja

Ocjena community podrške: 10/10
Ocjena službene podrške: 5/10
Ukupno: 8/10 (službena podrška ruši konačnu ocjenu nakon skoro 2 godine korištenja uređaja)

Share to
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
About this post
Posted on: March 23, 2014
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022