Idzan Marko

Old Blog Archives

Ponovni pogled na Samsung Galaxy Mini 2 S6500D

Da tako je… Ovo je nova varijanta već dobro poznate recenzije koju sam objavio prije malo više od godine i pol unazad.
Razlog tj. razlozi za novu recenziju su demanti nekih informacija koje su u doba one recenzije bile točne a sada više nisu.

I da započnem sa jednom dobrom informacijom koja se sigurno promijenila u zadnjih godinu dana (točnije bauk za time je krenuo negdje početkom srpnja 2013-te godine). Pitate se što je tada bilo? Odgovor je jednostavan: izašao je prvi custom ROM sa Androidom 4.1 i novijim i da mu opcije kamere rade kako treba 😀 . Do tada je sve bilo usmjereno u pogledu Samsung i službeni update. Naravno to je tada bilo doba kernela 2.x i (relativno) lakog ispravljanja grešaka.

U vrlo kratko vrijeme nakon toga izašli su ROM-ovi (tj. jedan od njih je Cyanogenmod) bazirani na Jelly Bean Androidima (4.1.2 i 4.2.2 najviše). Tokom listopada koliko se dobro sjećam izašao je prvi 3.x kernel za Jelly Bean ROM-ove. U prosincu dolazi jedan zanimljiv ROM… U to doba sam bio na Jelly Beanu 4.2.2 koji je bio baziran na Cyanogenmodu 10.1 😉 . Taj ROM se zove Cyanogenmod 11 koji je baziran na Androidu 4.4.2 KitKat-u.

Da dobro ste pročitali, ova mala krama od mobitela ima podršku za najnoviji Android OS. I to ima podršku i za neke od grafičkih efekata kao što su prozirnost ekrana na određenim launcherima i u određenim aplikacijama. Ova prozirnost se posebno uključuje putem uređivanja build.prop datoteke ali to je za naprednije korisnike.

Uza najnovije buildove Cyanogenmoda (od 10.x-11) i za OmniROM 4.4 baziran ROM se veže jedan bug: nema mogućnosti snimanja videa, dok fotografiranje radi.

Posljednjih dana se razvija i Ice Cream Sandwich ROM poznatiji pod imenom Cyanogenmod 9. Izgleda da na tome ROM-u sve radi bez problema. Svima kojima treba brzina i što sličniji ROM čistom Androidu preporučam ICS i CM9.

Za sve koji ne žele eksperimentirati kao i ja preporuka je službeni Gingerbread ROM koji mora biti rootan i overclockan. Za detaljne upute how-to pošaljite poruku preko FB stanice. Odgovaram što je brže i noob friendly.

I sada je red na jednoj lošijoj vijesti. Kao što sam bio napisao u originalu da će doći službeni update na Jelly Bean 4.1.2 na uređaj zeznuo sam se… Scumbag Samsung i ne obećane vijesti :/

Dakle moja trenutna konfiguracija mobitela izgleda ovako :

ROM: Cyanogenmod 11 by TheWhisp (privatna optimizacija sa ugrađenim Gappsima – ne smijem dijeliti )
Kernel: 3.4.79 iz samog ROM-a
Overclock: da, default CM11 postavke
Recovery: ClockWork Mod 6.0.4.5 by TheWhisp
Ostalo: pun kufer tweakova i prilagođavanja

Ocjena community podrške: 10/10
Ocjena službene podrške: 5/10
Ukupno: 8/10 (službena podrška ruši konačnu ocjenu nakon skoro 2 godine korištenja uređaja)

Share to
About this post
Posted on: March 23, 2014
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022