Idzan Marko

Old Blog Archives

[RECENZIJA I PRVI POGLED] Windows 10 Technical Preview

Nein, nein, nein… Ne može se ova nova verzija Windowsa zvati Windows 10. Prema nekoj logici treba se zvati Windows 9 a ne 10… Ali ne… MS i njihova One politika koja ovaj put nije uspjela jer je Bill Gates izbacio Windows 1. A zašto onda ne bi dodali nulu pa da bude desetka? E pa zato jer je sistem čak i u ovoj Technical Preview fazi za desetku 😉

Dobro sad bez zahebancije, sistem je zbilja za desetku. Imaju neki manji problemi no to je vezano uz moj audio čipset, hebiga.

Hardware na kojem je testiran sistem je

CPU: Intel Core i3-2100
MBO: AsRock H61M-VS
GPU: Palit Nvidia GeForce GT440 1GB GDDR3
Hard Disk: 500GB Seagate Barracuda sa 4 particije (3 vidljive + sistemska od Windowsa 8.1)
RAM: 8GB (2*4GB na 1333MHz)
Ostalo: Logitech K120 keyboard, Trust GXT25 miš, no-name “HD” webcam, CoolerMaster kučište sa ugrađenim napajenjem od 450W , DVD-RW DL optički pogon nepoznatog proizvođača, Shunli SL-550 haedset

Sami Windowsi su instalirani na posebnu particiju od 45GB. Mislim, to je čist dosta za testiranje rada nekih osnovnih aplikacija kao što su: Office, Camtasia, Sony Vegas, NetBeans, Chrome, Firefox i naravno standardno Java JVM i Flash Player za Firefox.

Nakon instalacije sistema koja je prošla elegantno (čak je bila brža koliko se čini od 8.1 kojeg sam morao reinstalirati prije 3 tjedna) i bezbolno. Dualboot je uspješno prepoznat.

Nakon dodadnog OOB popunjavanja formulara i logina sa LiveID-om, uočio sam prvu i najvažniju promjenu zbog koje su mnogi Windows 8 hateri preskočili 8.x seriju sistema: START meni je vraćen iz mrtvih! I to ne da treba neki dodani program, već je odmah spreman za rad. Inače sam start mi se sviđa jer će u Metro dijelu biti najčešće korišteni programi, a ostatak je za old skul ekipu.

Od ostalih novih mogućnosti navesti ću kopiju ideja iz raznih Linuxa (na skoro svim DE-ovima postoji) : Virtual Desktops i baratanje sa njime. Po meni je to korisna stvarka za one koji imaju samo 1 monitor i hrpetinu stvari pokrenutu. Isto tako, novi način slaganja prozora je dobar i sviđa mi se.

Isto tako jedan klon iz Linuxa je i Command Prompt te mogućnosti selektiranja, copy-paste pomoću shortcuta. No, najbolja kopija je prozirnost. Zbilja se Microsoft ugčedao na Linuxe.

Vezano uz drivere: Windowsi su preko Windows Updatea povukli drivere za grafiku, ali OPET nisu za zvučnu. **bena VIA i njezin support tim -.-” .

Ocjena: 8/10 (VIA driveri)

Share to
About this post
Posted on: October 7, 2014
Category: ,
Last edited on: February 1, 2022