Idzan Marko

Old Blog Archives

Recenzija LG Spirit 4G LTE H440N

  1. Marka mobilnih uređaja koji imaju solidne performanse za uložene novce. Određeni uređaji su im među elitnim klasom kao što su LG G3 (na dan pisanja objave i LG G4) i LG G Flex 2, dok je velika većina uređaja u srednjem i nižem rangu telefona. Jedan od takvih uređaja srednje klase je i ovaj LG Spirit 4G LTE.

Sam uređaj je predstavljen ove godine nekoliko dana prije održavanja Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni, zajedno sa još 3 uređaja iz srednjeg ranga. ti uređaji su: Magna, Leon i Joy.

Uređaj dolazi u lijepom pakiranju, te se u samom pakiranju nalazi USB data/punjački kabel, slušalice sa mikrofonom, adapter za punjač i papirologija o mobitelu (poznatije kao uputstva za uporabu).

Uređaj ima 4.7″ ekran koji zauzima otprilike 69% prednje površine i same veličine uređaja. Ekran je rađen u IPS tehnologiji, te ima rezoluciju od 720×1280 piksela te osjetljivost od približno 310 točaka po inču (312ppi piše na GSMArena stranici). Sama veličina uređaja je odlična za korištenje jednom rukom, čak i ako nemate poveći dlan kao primjerice ja. Za mene bi optimalni mobitel trebao imati 4.5″ ekran, ali i manje povećanje zbog virtualnih tipki ne smeta toliko. Ekran je zaštićen sa Corning Gorilla Glass 3 zaštitnim slojem, što mu daje prednost da se ne ogrebe tako lako.

Sam uređaj ima klasične LG tipke na stražnjoj strani uređaja, kao i kod većine njihovih novijih modela mobitela te kao i kod elitnih modela mobitela (LG G3, LG G2, LG G Flex, LG G Flex 2 itd). Na rubovima nema ništa, osim na dnu Micro-USB utor za punjač i glavni mikrofon, dok se na vrhu uređaja nalazi 3.5mm utor za slušalice kao i dodatni mikrofon za utišavanje vanjske buke. Stražnja maska je izmjenjiva i dolazi u 3 boje. Isto tako plastika izgleda kao brušeni aluminij, te nije sklizav uređaj. Dizajnerski ima malu zakrivljenost na sredini kao i jedan od novijih LG uređaja (LG G Flex 2, te i G4 će imati malu zakrivljenost).

Baterija koja dolazi u uređaju je zamjenjiva te ima kapacitet od 2100mAh. S obzirom da se radi o uređaju srednjeg ranga, baterija je solidna i može izdržati cijeli dan i da ostane 20-ak% kad se stavi na punjač navečer (iako mobitel ima modalitet štednje baterije koji se uključuje na 15% ali ga još u ovih tjedan dana korištenja nisam trebao). Screen on Time je otprilike 3 sata, s time da je mobitel uvijek povezan na 3G/4G konekciju, sinkronizira 2 e-mail računa te uza sve to sinkronizira Facebook, WhatsApp i Twitter u pozadini sa još barem 15-ak aplikacija koje se vrte u pozadini.

Kamera (točnije kamere) su poprilično dobre. Glavna kamera od 8Mpx radi veoma dobre fotografije u raznim situacijama. Čak i u skroz tamnim situacijama su slike ispale kao da su slikane dnevnim svjetlom. To pripisujem veoma jakoj LED bljeskalici (test: jača je od ručne svjetiljke). Jedino se vidi digitalni šum kad se slike zumiraju, ali to je i normalno kod ovakve kamere. Prednja (selfie) kamera radi dobre selfie slike. Čak i u situacijama sa lošijim osvjetljenjem su dobre. Video snima u 1080p,  i to sa stražnjom kamerom. Fokus i autofokus dobro rade, dok opcija touch-to fokus i okidanje rade rapidno. Slikanje je brzo, izgleda da na to utječe i software.

Za mobilnu povezivost se brine Qualcommov LTE podržan SoC. Uz standardni 3G, mobitel podržava i 4G konekciju u skoro cijelom gradu. Nažalost, nemam aktiviranu tarifu za 4G/LTE, ali kad ju aktiviram iskusiti ću brzine downloada i do 150Mbps. Trenutni maksimum je 30Mbps u download smjeru i 8Mbps u upload smjeru. Klasika je da mobitel ima WiFi i Bluetooth, iako je Bluetooth 4.1 LE, tako da će biti lakše povezivati pametne satove sa njime. Od ostale povezivosti recimo da ima i NFC, što se na stranicama GSMArene odbija napomenuti.

Od sklopovlja u pozadini imamo Qualcommov Snapdragon 410 64-bitni 4-jezgreni procesor koji kuca na 1.2GHz po jezgri, Adreno 306 grafički čip. Uređaj ima 1GB RAM-a te 8GB interne memorije koja ja proširiva sa microSD karticama do 32GB (moram si kupiti memorijsku karticu od 16GB, ovih 2GB na staroj SD kartici je brzo otišlo na glazbu i 2-3 pokušaja 1080p snimki videa).

Uređaj vrti ne baš najnoviju verziju Android Lollipopa (5.0.1), te ima malen broj bloatware aplikacija od mobilnog operatera (T-HT). Software koji je uključen je koristan, te mi se jedino ne sviđa tipkovnica koju sam zamijenio sa Google tipkovnicom. Otključavanje uređaja je moguće i gestama, kao recimo double tap po ekranu kad je ugašen, te isto tako je moguće i brzo upaliti kameru sa držanjem tipke za stišavanje dok je uređaj zaključan. Uređaj je moguće lako rootati koristeći LG Auto Root aplikaciju.

Sve u svemu, u tjedan dana korištenja uređaja mogu reći da sam zadovoljan sa njime. Malo je trebalo vremena da se naviknem na tipke sa stražnje strane uređaja nakon korištenja uređaja sa tipkama sa strane. Isto, tako navikao sam se i na neke softwerske mogućnosti za brže otključavanje uređaja. Uređaj sam rootao isti dan, te je od onda rootan i spreman za korištenje custom recovery-a (mislim buildati CWM ili TWRP, budem još vidio, ipak imam iskustva sa buildanjem custom ROM-ova).

Ocjena uređaja nakon tjedana dana korištenja je 9/10, a zašto nije 10/10 je zbog toga jer nije barem Android 5.0.2 i jer ne znam kako ući u stock recovery (barem ne za sada).

UPDATE 23.05.2015.: Za uređaj postoji CWM recovery koji se može instalirati uz pomoć aplikacije Falshify. Nažalost trenutni problem je verification error kojeg baca bootloader pa se ne može ući u recovery. Daljnji razvoj događaja vezanih uz ovo čitajte na xda-developers temi linkiranoj OVDJE.

Share to
About this post
Posted on: April 25, 2015
Category: ,
Last edited on: February 16, 2022