Idzan Marko

Old Blog Archives

Usporedba besplatnih web hostinga

I evo mene da prikažem usporedbu web hostinga. Naravno ovo je usporedba BESPLATNIH hostinga koje sam koristio i / ili imao priliku koristiti. Sve što ovdje navedem je moje mišljenje i ako bude bilo kakvih nejasnoća samo me gnjavite u komentarima.

1) 000webhost

Ovo je bio moj prvi besplatni hosting za koji sam čuo. Kad sam počinjao sa web stranicama to je bio najjači web hosting (i dan danas je, ali ga sve manje koristim).

Inače ovaj hosting ima sve što bi za jednu prosječnu web stranicu bilo dostatno. Naime oni imaju i php i MySQL. Posebno je dobro što imaju povelik diskovni sustav i velik bandwidth (prije 1000MB diskovnog sustava, a sada 1500MB i 100GB mjesečnog bandwidtha). Zanimljivo je da ovaj hosting ima autoinstalaciju 10 najpopularnijih web skripti (tipa WordPress, Joomla! ). Jedna od mana je što hosting (barem u free verziji) nema nekakav gzip software pa je pluginove na WP-u, Joomli i drugim CMS-ovima koji zahtjevaju zipane fajlove potrebno ručno uploadavati i updateati (iskusio sam dosta problema s time prilikom updatea WordPressa na nekoliko portala).

Hosting nudi custom cPanel koji je jednostavan i intuitivan za svakog tko želi brz i besplatan web hosting.

Prednosti: php, MySQL, webmail, jednostavan cPanel, mogućnost hostinga na predefiniranoj poddomeni (sa .com ili .org predznakom), mogućnosti dodavanja vlasite domene u kratkom roku

Nedostatci: fali gzip modul u besplatnoj verziji, razna ograničenja u veličini datoteka i broju FTP/mail/SQL računa

2) zymic

O ovom hostu mogu reći da je solidan. Čak što više imaju skoro sve mogućnosti 000webhosta te su u nekima čak i bolji (npr veći diskovni sustav, veći bandwidth). Slično kao i 000webhost imaju custom cPanel, podržavaju aktivaciju više web stranica na istom korisničkom računu (koliko se sjećam imaju shared sistem za diskovni prostor između svih web stranica hostanih tamo).

Najveća mana ovog hostinga je loše sređen php modul. Iskusio sam da se npr. neke web skripte neće izvršiti kako spada jer fali određeni modul. Jedna od mana je i loš FTP sistem kojem je maksimalno ograničenje za prijenos datoteka 2MB (što je iznimno loše, jer se nakon 2MB FTP prijenosa zaustavi upload te se mora čekati 10-ak  minuta za nastavak).
NAPOMENA: Izgleda da je povećan maksimum za  upload na 15MB (damn fkt davno sam onda bio tamo… Čovječe…)

Hosting više ne koristim zbog njegovih mana i nedostataka.

Prednosti: php, MySQL, jednostavan cPanel, besplatna zxq.net poddomena, dodavanje vlastitih domena i poddomena

Nedostatci: fali mu dosta mogućnosti, ograničenje za FTP, slaba podrška

3) HelioHost

O ovome hostingu imam samo riječi hvale… Zajebajem se… Iako je ovo jedan od najjačih besplatnih web hostinga i on ima mane. No da nebi prvo o manama, idemo navesti njegove prednosti.

Glavna prednost ovog hostinga je njegov cPanel. On naime ima cPanel X v11. To je profesionalni cPanel koji je jednostavan ali i profesionalan (ima neke non n00b mogućnosti awwwich). To je ono što uz velik broj podržanih mogućnosti ovaj hosting čini jednim najboljih koje sam imao (OK, T-Comov free host se ne spominje jer je ajmo reći preloš ). Osim standardnog php-a ima još i ASP/ASP.NET, Java, Ruby on Rails, Python, Django i Perl podršku (na više servera). Isto tako ima Softaculus autoinstaller te neke dobre mogućnosti koje ćete sami istražiti.

Glavna mana je što je Johnny server često down (a u zadnje vrijeme i  Stevie je često down). Isto tako mana je mali diskovni sustav (samo 500MB).

Hosting koristim kao backup svojih web stranica, ali se prebacujem na posljednji hosting koji ću opisati.

Prednosti: php, ASP/ASp.NET, cPanel 11, Ruby on Rails, neograničen broj FTP/Subdomena, daju vlastitu heliohost.org poddomenu te mogućnost dodavanja vlastite domene

Nedostatci: serveri im znaju po par dana biti down

4) 2freehosting

I za kraj ostavljam trenutno najbolji web hosting. Razlozi za to: 20GB web prostora (više nego 000webhost), 150GB bandwidth (najveći bandwidth za free host uz one fake unlimited badwidthe/web prostore), SSH pristup za hosting (ovo nemaju i neki profi hostinzi o.O ), autoinstaller za razne skripte (awesome).

Naravno da postoje ograničenja u broju FTP računa, subdomena, parkiranih domena i još dosta toga, ali to je neprimjetno (barem za mene jer je ovaj sajt hostan tamo te je odličan brate)…

Prednosti: skoro sve je navedeno

Nedostatci: pri velikom loadu sajt je nedostupan na 15-ak minuta

Share to
About this post
Posted on: November 28, 2012
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022