Idzan Marko

Old Blog Archives

Windows 7 vs Windows 8 – usporedba

Windows 7… Što reći o ovome lijepome operativnom sustavu (osim samo riječi hvale) koji je brz koliko je hardware star…
A ako je Windows 7 lijep, što je onda Windows 8 (prema Microsoftovoj logici ovo bi trebao biti totalni promašaj)… Windows 8 je najbolji spoj između tabletizacije i stolnih računala (zbog Modern UI-a)…Usporedbu ova dva operativna sutava započinjem sa kratkim iznošenjem specifikacija tog računala…

CPU: Intel Core-i3 2100 @ 3.2 GHz
Matična ploča: AsRock H61M-VS sa Ivy Bridge kompaktibilnim BIOS-om
Grafička kartica: Palit GeForce 440 GT sa 1GB DDR3 memorije
RAM: 4 GB (1*4GB)
Čvrsti disk: 500 GB Seagate Baracuda podijeljen na dvije particije
Ostali hardware: CoolerMaster kučište sa ugrađenim napajenjem od 450W , DVD-RW DL optički pogon nepoznatog proizvođača , Logitech KM120 set tipkovnice i miša, Minton MWC 7105 web kamera, Bluetooth 2.0 adapter nepoznatog proizvođača (stariji uređaj)

Kao što se vidi iz priloženog konfiguracija je solidna za pokretanje Windows 7, a i Windows 8 operativnih sustava te za njihovu virtualizaciju budući da procesor ima Intel VT-x podršku za virtualizaciju).

Budući da sam naveo osnovu za testiranje slijedi usporedba operativnih sustava (napomena: korištene su ove verzije operativnih sustava: Windows 7 Professional SP1 bez modifikacija i Windows 8 Professional RTM).

1) Brzina podizanja operativnog sustava

Nakon instalacije oba operativna sistema uočavam da se Windows 7 podiže za (u prosjeku) 20 sekundi, dok se Windows 8 podiže za otprilike 5 do 8 sekundi brže (dakle otprilike oko 12 sekundi).

Zbog toga ovdje ide prednost Windows 8.

2) Potrošnja RAM-a i memorije na čvrstom disku

U oba operativna sustava je potrošnja memorije identična i vrti se oko 650MB u stanju pripravnosti. Što se tiče potrošnje memorije na čvrstom disku ona je približno jednaka (znači oko 17GB).

Ovdje je slučaj neriješen i nema pobjednika.

3) Kompaktibilnost sa hardwerom

U slučaju Windows 7 operativnog sustava, morao sam instaliravati sve drivere (niti jedan komad harwarea osim web kamere) nisu bili podržani (barem imam DVD sa svim potrebnim upravljačkim programima). Slučaj Windows 8 je drugačiji u mnogočemu. Kao prvo sustav je tokom instalacije prepoznao sav hardware (osim zvučne kartice, za koju je upravljački program instaliran naknadno).

Prednost ovdje ide Windows 8 (zasluženo).

4) Ostalo

Ma što bi rekao osim ovdje je zasluženi pobjednik Windows 8. On naime ima podršku za postavljanje slike diska (u ISO formatu) na virtualni optički pogon (za to su prijašnji operativni sustavi morali instaliravati dodatne programe), zatim ima poboljšane kontrole korisničkog računa (mnogo su bolje naspram Windows 7 i Windows Vista operativnih sustava). Iduća prednost je ta što ima ugrađen program za čitanje elektroničke pošte (Windows 7 je izbacio taj program).

Dakle, Windows 8 je u mnogočemu bolji od svojeg prethodnika, pa sam zato mjesto glavnog operativnog sustava prepustio  njemu (dobio sam ga preko Dreamspark Premium programa potupno legalno).

Share to
About this post
Posted on: September 2, 2012
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022