Idzan Marko

Old Blog Archives

Windows 8 RTM – prvi dojmovi

Windows 8 je posljednji u nizu Microsoftovih operativnih sustava za desktop računala. U ovoj verziji dodana je podrška i za ARM procesore i tablete, ali će se verzija za ARM procesore zvati Windows 8 RT te će uključivati Microsoft Office 2013 ugrađene u sebi. Desktop verzije postoje Core, Professional i Enterprise verzije (Core je Windows 8 bez ikakve oznake kraj 8-ice, te je to Windows 8 Starter ili Home Basic).

I što reći o Windowsima koji su sa svojim sučeljem prilagođeni za tablet računala, a imaju mogućnosti pravog desktop OS-a. Prvi dojam na same Windowse 8 je bio whoa… Barem dok su izlazili prvi leakovi Windowsa 8 (rani buildovi aka bete) to je Windows 7 sa nekoliko novih mogućnosti. Sad kad je doašao Metro UI (po novome se Metro UI zove Modern UI ili Windows UI više niti sam ne znam naziv tog sučelja) Windowsi su dobili jednu prednost pred Windowsima 7 i prijašnim verzijama. Naravno da je za Windowse 8 potreban veliki ekran (iako je i 17″ dosta za ugodno izvršavanje većine operacija na desktopu i na Metro UI sučelju).

Dakle, sa Windowsima 8 se družim od prvih beta verzija i mogu reći da je RTM najbolja inkarnacija Windowsa 8 (posebno sa sučeljem i zakompliciranom aktivacijom). Nakon skepticizma na Consumer Previewu sa Metro UI-jem (bilo je tweakova i modifikacija da se zaobiđe) i sa postupnim izbacivanjem Start menija iz uporabe privikao sam se na Developer Previewu, a tek na Relase Previewu sam vidio potupnu mogućnost rada na Windowsima 8.

A RTM, to je posebna priča. Instalacija i povezivanje sa Microsoftovim korisničkim računom (bivšim Live ID-jem i / ili Hotmail računom) je veoma brza. Čak je instalacija na mome računalu prošla u roku “keks”. Aktivacija je bila problem sa leakanim verzijama. Naravno sa Evaluation verzijom je aktivacija prošla automatski (već tokom prilagođavanja sustava se aktivirao Windows 8 Enterprise Evaluation). Naravno jedva čekam da Windows 8 dođe na Dreamspark Premium pa da ga preuzmem besplatno i legalno.

Share to
About this post
Posted on: August 17, 2012
Category: ,
Last edited on: February 2, 2022